september. is een duurzaam restaurant waar de producten eerlijk en de wijnen levend zijn.
De basis en het vertrekpunt van september. is de onderlinge samenwerkingen met de boeren.
Het menu stemt zich af op hun teeltplan, hun aanbod biologische groenten, vruchten, bijzondere bladgroenten, wilde kruiden en oude graansoorten. De keuken van september. tracht de pure smaken van het veld op uw bord te brengen.
De groenten bepalen de sfeer en het ritme.
“De keuken dient als atelier waarin we exploreren, eigen wandelpaden begaan en als beeldhouwer en kunstfotografe onze vorm en eigen expressie geven aan de gerechten. Met oog op duurzame keuzes trachten we ongepolijst de schoonheid van onze eigen velden, bodem en identiteit te brengen.” — Ann Van der Auwera, chef
De smaakvolle eigenschappen van groenten spelen de hoofdrol, geleid door duurzame zero-waste principes en traditionele bewaar en kooktechnieken.
“Wij zoeken telkens naar unieke voedselverhalen, boeren en producenten die zich inzetten voor het vervaardigen van ongelooflijke ingrediënten door middel van oude wijsheid, lokale culturen en gebruiken. Het is een privilege om met hen te mogen samenwerken.“
Elk dier dat op de kaart wordt gezet werd grootgebracht met oog op het welzijn van het dier. Rundvlees van oudere en zorgvuldig geselecteerde runderen, Baskisch gevogelte dat geleefd heeft met een horizon, en vis uit duurzame visvangst.
“Deze en andere duurzame producten bereiken ons menu door de samenwerking met Carnivale, Ferm, De Volle Grond, Groenlof, Oogstappel, Nooit Geweten Dat Je Dit Kon Eten, Vremdveld, Zonneveld, Normo, Titulus, Qualivino, Cabardouche, Bron, Older Paris,…” — Ann Van der Auwera, chef
De wijnen, likeuren, thee en saké’s zijn producten van kleinschalige, gepassioneerde en toegewijde makers met respect voor de emotie van hun heritage, grond en hun streek.
“We vinden onze inspiratie in het seizoen en de herinneringen aan onze vakanties en het samenzijn met familie en vrienden rond de tafel.“
“Onze eindbestemming is noch behaald, noch bepaald. We durven ons telkens een nieuwe vraag te stellen en herkennen het ongekende als exploratie in de keuken.” — Ann Van der Auwera, chef
Ann en Koen baatten in het oude stadscentrum rond de eeuwwisseling het succesvolle barretje Central uit. Vanaf 2002 brak een nieuw hoofdstuk aan en vormden ze als team het catering bedrijf ‘Central sur la piste’. Nog eens 10 jaar later werd september. geboren, als herinnering aan de zomer – gedeeld met vrienden en familie.
“In 2015 openden we met vrienden de eerste locatie aan het Vinçotteplein in Borgerhout. Na 2,5 jaar zetten wij het verhaal aan het plein met ons twee verder. Al snel werd het hoekpand in Borgerhout een geliefd adresje en de keuken té klein. We zijn op zoek gegaan naar een ruimte waar we een nieuwe keuken konden oprichten.” — Koen De Ceuleneer, gastheer
Ann en Koen vonden een verscholen parel, een oud pand te midden van het authentieke, artistieke Antwerpen en zijn oude academiebuurt.
In december 2020 verhuisden de naam en de keuken naar het nieuwe pand op de Minderbroedersrui.
“Het pand op de Minderbroedersrui in de oude academiebuurt is voor ons een plek en een atelier, waar we al een tijdje naar op zoek waren.
Een pand met een ziel dat geschiedenis ademt. Voor het ontwerp van de bar werkten we samen met kunstenaar Bram Vanderbeke. Zijn brut minimalisme vond meteen een sterke aansluiting bij hoe wij graag in vormen denken en leven, en ondersteunde ongecompliceerd de mooie klassieke uitstraling van het pand. Verder gebruiken we merendeels kleine ateliers en vakmensen voor onze tafels, stoffen, borden, … om verder af te werken en het geheel te onderstrepen.” — Koen De Ceuleneer, gastheer